Novosti / 10.08.2010

Hepatitis B i rizik od limfoma

Osobe zaražene virusom hepatitisa B su gotovo dvostruko izloženije riziku obolevanja od non-Hodžkin limfoma (vrste raka krvi), nego one koje nisu zaražene tim virusom, utvrdio je međunarodni tim stručnjaka.

Hepatitis B i rizik od limfoma

Od ranije se već zna da hepatitis B povećava rizik od raka jetre, a bilo je i sumnji da povećava i rizik od pomenute vrste limfoma, prenosi Rojters.

Da bi to proverili, dr Erik Engles, iz američkog Nacionalnog instituta za rak, i dr Sun Ha Đi, sa seulskog Univerziteta Jonsei, su analizirali zdravstveno stanje više od 600.000 Južnokorejaca tokom četrnaest godina. U Južnoj Koreji je, do 1995. kada su sprovedene kampanje vakcinacije, hepatitis B bio veoma čest.

Utvrđeno je da je oko 53.000, ili devet odsto, praćenih Južnokorejaca, bilo zaraženo virusom hepatitisa B. Posle 14 godina se pokazalo da se kod takvih osoba pomenuti oblik limfoma javlja u 19,4 slučaja na 100.000, a među onima koji nisu zaraženi virusom hepatitisa B u 12,3 slučaja na 100.000.

Virusni hepatitis (zapaljenje jetre) je vodeći uzrok raka jetre i najčešći razlog za transplantaciju tog organa, ukazuju podaci američkih "Centara za kontrolu i prevenciju bolesti" (CDC).

Procenjuje se da je virusom hepatitisa B u svetu zaraženo oko 350 miliona ljudi. Taj virus godišnje u svetu izazove 340.000 slučajeva raka jetre. Od ovog virusa svake godine umire između 500.000 i 1,2 miliona ljudi.

Različiti virusi hepatitisa nisu u bliskoj vezi, a strčnjaci smatraju da virus hepatitisa B i virus hepatitisa C povećavaju rizik od limfoma, jer se imuni sistem preterano angažuje da bi se izborio sa infekcijom jetre koju oni izazivaju.