Novosti / 25.04.2015

IEEPO 2015 Minhen

Ove godine, sedmi put je održan IEEPO (International Experience Exchange for Patient Organizations) pod pokroviteljstvom farmaceutske kuće ROCHE. Konferencija je održana u Minhenu početkom marta meseca. Učestvovalo je 190 predstavnika pacijenata iz 41 zemlje.

I ove godine, pacijent je bio u fokusu pažnje. Pružena nam je prilika da se ponovo vidimo sa starim prijateljima, upoznamo nove i naučimo puno korisnih stvari koje ćemo moći da primenimo u našim zemljama.

Prvog dana teme koje o kojima se diskutovalo su uglavnom bile povezane sa poverenjem koje mora postojati između zdravstvenih radnika, javnosti, političara I medija sa jedne strane i udruženja pacijenta sa druge. U mnogim zemljama udruženja pacijenata se još uvek, nedovoljno uključuju u procese odlučivanja, istraživanja, implementacije.

Razgovaralo se i o ulozi pacijenata i udruženja pacijenata u kliničkim studijama, saznali smo da je jako puno vremena potrebno da se jedan inovativni lek pojavi na tržištu, nekada čak i po 10 ili više godina. Diskutovalo se i o značaju registara pacijenata, uvođenju HTA (Health Technology Assessment), multidisciplinarnog procesa procene socijalnog, ekonomskog, organizacionog i etičkog uticaja na zdravstvene tehnologije intervencije.

Drugog dana, pažnja je bila posvećena ulozi društvenih mreža u radu udruženja pacijenata i samom informisanju pacijenata. Na debati, koja se bavila ovim pitanjima, čuli smo mnogo razloga za, ali i mnogo više razloga protiv korišćenja socijalnih medija u radu udruženja, kako stručnih tako i udruženja pacijenata. Moglo se čuti “Facebook nikada neće moći da zameni zagrljaj”, ali zaključak je da ne treba birati između susreta oči u oči i direktne konverzacije ili društvenih mreža, treba izabrati i jedno i drugo.

Zaključak je, da različite zemlje imaju različite sisteme, ali iste izazove i probleme i poslednje ali ne i najmanje važno je da BOGATE NACIJE SU I ZDRAVE NACIJE.

IEEPO 2015 Minhen IEEPO 2015 Minhen IEEPO 2015 Minhen