Novosti / 11.12.2010

Okrugli sto o malignitetu

U petak 10.decembra 2010. godine u Palati „Srbija“ održan je NACIONALNI OKRUGLI STO O MALIGNITETU, u okviru realizacije nacionalnog programa "Srbija protiv raka".

Najpre je održana konferencija za novinare a povodom donacije Vlade Japana državi Srbiji u visini od 5,8 miliona evra namenjenih kupovini 39 stacionarnih mamografa ya rano otkrivanje raka dojke. Na pitanja novinara odgovarali su:

  • Prof. Dr Tomica Milosavljević- ministar zdravlja Republike Srbije
  • Nj.E. Tošio Cunozaki- ambasador Japana u Republici Srbiji
  • Satoru Kurosava – šef kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Balkan

O samoj realizaciji programa "Srbija protiv raka", govorili su ministar zdravlja, i članovi Savetodavnog odbora za sprovođenje programa za rano otkrivanje i skrining raka dojke, grlića materice i debelog creva u Republici Srbiji. Prezentacije su držali : Prof. dr Zoran Rakočević ,koji je govorio o populacionom skriningu rak dojke, prof. dr Zoran Krivokapić ,skrining kolorektalnog karcinoma, Mr sc.dr. Ana Jovićević, rano otkrivanje i skrining raka grlića materice. Takođe, lekar iz centra za radiologiju iz Niša je govorio o brobi protiv raka i sprovođenju programa "Srbija protiv raka" u Južnoj Srbiji. Svi su prezentovali statističke podatke kod nas i u svetu kao i o tome šta je urađeno za proteklih 20 meseci povodom populacionog skrininga i kakvi su planovi za dalje. Same prezentacije možete pogledati na http://www.zdravlje.gov.rs/.

Nekih posebnih pitanja nije bilo , čuli su se zastrašujući podaci,ali ne samo o tome koliko se ljudi razboli i koliko njih se ne javi na vreme kod lekara,već kada su razvijene zemlje počele sa planom o dizanju svesti naroda i populacionom skriningu. Čini se da je Finska počela još davnih '60. U planu je, iz svake oblasti zasebno da se počne sa pozivima ciljne grupe koja je najrizičnija za taj tip raka. Ovo se naravno odnosi samo na gore pomenute ,jer su to, statistički , najučestaliji vidovi raka u Srbiji. Niko nije precizirao kada će to biti realizovano.