Novosti / 07.04.2012

Priča meseca

Verovatno ništa u životu nije tako strašno i šokantno kao kada pacijent dobije dijagnozu kancera. Bes, neverica, šok i naravno strah su osećanja koja parališu pacijenta, i neophodno je da u tim trenucima on dobije podršku porodice i prijatelja. Ali, ne tako retko, dešava se da i oni koji treba da pruže podršku budu očajni zbog tog saznanja i ne mogu pružiti pomoć.

Dokazano je da pacijenti koji boluju od raka mogu sebi da pomognu ako o svojim osećanjima pišu i na taj način ublaže svoje bolove, strahove i patnje. Takvo pisanje, koje neki stručnjaci nazivaju "narativnom medicinom", predstavlja jedan od načina pomoći i komunikacije između pacijenta i njihovih terapeuta, kao i između samih pacijenata.Sam čin pisanja može pacijentima da pomogne u boljem razumevanju sebe samih i svojih potreba, ali na ovaj način mogu da pomognu i drugim pacijentima, naročito ukoliko je priča koju su ispričali inspirativna i puna optimizma.

Udruženje LIPA zato započinje akciju "PRIČA MESECA", gde ćemo svakog 10.-tog u mesecu, počev od ovog meseca, objavljivati po jednu priču naših članova, ljudi koji su se izlečili ili se trenutno leče. Nadamo se da će te priče pune optimizma, nade i hrabrosti olakšati put do izlečenja, svima koji se sada leče!!!

Svaki ciklus se završava nakon godinu dana, a najinspirativnije priče ćemo nagraditi.