Novosti / 24.03.2017

Prvi nacionalni dan borbe protiv limfoma

BEOGRAD, mart 2017. - Srpska limfomska grupa (SLG) i Udruženje obolelih od limfoma (LIPA) zajedničkom inicijativom odlučili su da se ubuduće 24. mart u zdravstvenom kalendaru obeležava kao nacionalni dan borbe protiv limfoma. Tim povodom 23.03. održana je konferencija za štampu na kojoj su učestvovali predstavnici ovih grupacija, a koju možete pogledati ovde.

Srpska limfomska grupa (SLG) i Udruženje obolelih od limfoma (LIPA) zajedno sa Limfoma Centrom Klinike za hematologiju KCS na ovaj način žele da skrenu pažnju u javnosti na neophodnost dobre edukacije stanovništva u prepoznavanju simptoma kao i da ukažu lekarima da na pravi način postave dijagnozu limfoma i upute bolesnika u referentni centar gde će se lečiti u skladu sa savremenim vodičima.

Na ovom skupu predstavljena je i brošura o hroničnoj limfocitnoj leukemiji, kao najčešćem hematološkom malignitetu u Srbiji. Ovu knjižicu su napravili stručnjaci i njihovi pacijenti zajedno, sa željom da daju značajnu podršku osobama koji se susreću sa ovom vrstom leukemije, ali i njihovim porodicama i prijateljima. U njoj će zainteresovani saznati više o samoj bolesti, njenim simptomima ali i kako živeti sa njom posle postavljene dijagnoze i koje su mogućnosti lečenja.

Procenjuje se da u svetu na 100 000 stanovnika, pet pacijenata oboli od hroničnne limfocitne leukemije, s tim da se ona češće javlja kod osoba u starosnoj dobi preko 65 godina.

Sledećeg dana, 24.03. u Svečanoj Sali Dekanata Medicinskog fakulteta u Beogradu, proglašen je Prvi nacionalni dan borbe protiv limfoma, gde je održan i stručni skup posvećen hroničnoj limfocitnoj leukemiji sa gostujućim predavačima iz inostranstva i prikazima slučajeva iz naših ustanova. Slike sa skupa možete pogledati ovde.