Novosti / 30.09.2010

Srbija oboleva od limfoma

Sve više građana Srbije oboleva od limfoma, maligne bolesti limfnog sistema, a veliki značaj u lečenju daju lekari opšte prakse, jer je prve simptome veoma teško prepoznati kako bi se adekvatno započela terapija, rečeno je na Kongresu posvećenom lečenju od te bolesti.

Srbija oboleva od limfoma

"Simptomi oboljevanja vrlo često mogu biti opšti i teško prepoznatljivi, što pokazuje da je reč o podmukloj bolest. Najpre se primeti blago kašljucanje, neodređeni bolovi, povišena temepreatura koja se vraća i slično", kaže predsednica sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva i organizacionog odbora prvog Kongresa opšte medicine, koji je počeo 25. septembra u Beogradu primarijus dr Mirjana Mojković.

U okviru Kongresa organizovana je i radionica "Lavirint limfadentopatije, kako se snaći" sa međunarodnim učešćem, a cilj tog skupa je da se razmene iskustva između lekara opšte prakse i hematologa.

Prema rečima Mirjana Mojković veoma je važno da se pacijenti ne uplaše i da ih izabrani lekar ukoliko se on javi na vreme, uputi na dodatne analize kako bi se utvrdilo da li je reč o limfomu.

Govoreći da ne postoji precizna statistika o broju obolelih u Srbiji i da je evidentirano svega sedam odsto obolelih, Mojkovićeva je navela da takvih pacijenata ima više. Prema njenim rečima, sve češće oboljevaju mladi, a terapija se počinje u zavisnosti od stadijuma bolesti.

Maja Kocić iz Udruženja bolelih od limfoma "Lipa", kaže da građani nisu najbolje informisani o limfomima, iako je to oboljenje u porastu u poslednjih desetak godina. Ona je dodala da se svakog dana dijagnostikuje dva do tri novoobolela slučaja u Srbiji, a statistika pokazuje da u svetu godišnje oboli 350.000 njih.

Limfom je uopšten naziv za rak limfnog sistema koji predstavlja deo odbrambenog, imunog sistema i sastoji se od međusobno povezanih limfnih sudova i čvorova, kao i organa koji uključuju kostnu srž, timus, slezinu i krajnike.

Stručnjaci upozoravaju da limfomi čine više od tri odsto malignih bolesti koje se javljaju širom sveta.