Novosti / 16.12.2015

Srećni praznici

SREĆNI PRAZNICI

Dragi pacijenti,

LIPA vam želi srećne praznike!

U ovo doba godine, važno je zapamtiti da i vreme praznika i proslava može da bude jako stresno, naročito za one koji se bore sa limfomom. Za mnoge od nas, sama pomisao na planiranje kupovine, čišćenje kuće, ukrašavanje, spremanje hrane, dočekivanje gostiju ili poseta nekom od rođaka ili prijatelja, može biti iscrpljujuća i poražavajuća.

Imajte na umu sledeće stvari:

  • Poštujte svoje telo. Prihvatite ograničenja i neželjene efekte koje osećate kao posledicu terapija koje primate ili ste već primili. Pokušajte da se hranite što zdravije, bavite se umerenom fizičkom aktivnošću i odmarajte se kada god imate prilike.
  • Vaši odnosi sa članovima porodice ili prijateljima mogu se promeniti. Ukoliko ne možete da ostvarite ono što se od vas očekuje u vreme praznike, jasno stavite do znanja svojim ukućanima i prijateljima da ćete ove godine “zaobići” tradiciju vezanu za praznike. Meditirajte, to vam može pomoći da prebrodite ovaj težak period u vašem životu.
  • Budite dobri prema sebi. Strah od vraćanja bolesti, nekada se čini neizbežnim, zato pokušajte da izbegnete dodatne stresove da sve mora da bude savršeno za vreme ovih praznika.
  • Spavajte dovoljno. Šest do devet sati sna je idealno za mnoge od nas. Nedovoljno sna može samo da poveća nivo vašeg stresa.
  • Jedite dobro. Biće teško odoleti bogatoj trpezi u vreme praznika. Zapamtite da ta ishrana može biti siromašna proteinima, pa zato konzumirajte hranu bogatiju proteinima, jer balansirana ishrana je jako važna u periodu lečenja.
  • Radite nešto što vas čini zadovoljnim. To može biti čitanje knjige, rešavanje sudoka, igranje igrice na telefonu, pletenje, crtanje, pisanje….
  • Krećite se, koliko god vam to vaše stanje dozvoli. Opustite se uz meditaciju i vežbe disanja, ukoliko možete radite jogu. Sve ovo, može vam pomoći da prebrodite anskioznost i druge probleme koje imate kao posledicu terapija.

Sezona praznika znači i dosta poseta od strane prijatelja i rođaka. Kako se izboriti sa tim? Evo nekih korisnih saveta:

  • Pomozite prijateljima i rođacima da nauče nešto o vašoj bolesti. Dozvolite im da pitaju šta ih zanima i odgovorite im iskreno kako se osećate, sa čime se suočavate, koja su vaša trenutna ograničenja.
  • Oprostite, praznici su vreme praštanja. Neki ljudi teško artikulišu i svoja osećanja i svoje ponašanje. Možda će neko od njih uraditi ili reći nešto neprimereno, što vas može povrediti. Verovatno, neki od njih ne mogu naći pravi način da vam kažu koliko im je žao i koliko su uplašeni za vas.
  • Ne pričajte samo o svojim problemima. Pitajte druge šta se dešava kod njih, budite upućeni u sva nova dešavanja kod prijatelja i rođaka.

Izvor: http://www.massgeneral.org/cancer/about/newsarticle.aspx?id=2479