Novosti / 01.02.2016

Šta treba znati o limfomu

Činjenice koje su navedene u tekstu dobijene su od istaknutih eksperata u oblasti onko-hematologije Roberta W. Chen-a iz City of Hope centra u Kaliforniji i Frederick Lansingan-a iz Dartmouth-Hitchcock centra u Nju Hempširu. Ovde je navedeno 10 činjenica o limfomu, koje svako od nas treba da ima na umu:

1. Doktori ne znaju tačan uzrok nastanka limfoma

kaže dr Lansingan. Neki faktori mogu da povećaju rizik pojave limfoma kao što su porodična istorija limfoma ili autoimmune bolesti. Transplantirani pacijenti i pacijenti koji su inficirani Epstein-Barr, HIV, HTLV-1 i hepatitisom C pacijenti sa povećanim rizikom nastajanja limfoma kod njih. Izloženost pesticidima, herbicidima i benzena su otežavajući faktori rizika za ljude koji žive u takvom okruženju ili rade na takvom radnom mestu.

2. Limfom se stvara u belim krvnim zrncima (limfocitima)

Postoje dva tipa limfocita B limfociti i u njima se stvaraju antitela koja su zadužena za borbu protiv infekcija, i T limfociti koji pomažu u borbi protiv mikroba i ćelija kancera i kontrolišu imuni system. Limfociti se mogu naći u različitim organima i tkivima imunog sistema, uključujući limfne čvorove, kostnu srž, timus, slezinu, krajnike i limfno tkivo u digestivnom traktu.

3. Ne postoji skrining test za rano otkrivanje limfoma

Pored toga, simptomi limfoma su nespecifični i mogu biti slični ili isti simptomima nekih manje ozbiljnih stanja. Najčešći simptomi su temperature, obilno noćno znojenje, kašalj, bolovi u grudima, gubitak težine, umor i malaksalost, uvećani limfno čvorovi. Doktor najčešće odradi prvi fizikalni pregled uz pregled krvne slike i biohemizma, ali je neophodno odraditi i snimak grudnog koša i na kraju biopsiju koja će pomoći do uspostavljanja konačne dijagnoze.

4. Hodgkinov limfom se razlikuje od non-Hodgkinovog limfoma na nekoliko načina

Kod Hodgkinovog limfoma (često se zove i Hodgkinova bolest) karakteristično je prisustvo velikih ćelija poznatih kao Reed-Sternbergove ćelije. Takođe, Hodgkimov limfom ima nekoliko različitih varijacija: jedan klasični sa 4 različita podtipa ( kod 95% pacijenata) i nodularni limfocitna predominacija (NLPHD) kod oko 5% pacijenata sa dijagnozom Hodgkin.

5. Hodgkinov limfom je tip kancera kod koga je stopa izlečivosti vrlo visoka

tvrdi dr Lansingan. Stopa preživljavanja izmedju 2004. i 2010. godine je oko 88%, više nego duplo povećana u odnosu na 40% stope preživljavanja tokom 1960 do 1963, po statistikama koje je objavila Lymphoma & Leucemia.

6. Postoje moderne i inovativne oralne terapije u lečenju limfoma koje uspešno zamenjuju hemioterapije i zračenja

To u velikoj meri olakšava pacijentima process lečenja, naročito onima koji imaju neki tip hronočnog limfoma i koji mogu na ovaj način da poboljšaju svoj kvalitet života.

7. Postoje različite forme non-Hodgkin limfoma

B- ćelijski limfom je najčešći tip NHL-a i oko 85% svih slučajeva ima upravo ovaj tip limfoma. Većina, ali ne svi, non-Hodgkin limfomi su sporo rastući, svi mogu da se leče a neki tipovi su izlečivi.

8. Inovativne terapije za oba tipa limfoma HL i NHL se ili već koriste ili su u fazi testiranja

Dr Chen je izneo ohrabrujući podatak da nove terapije za limfom koje su skoro odobrene ili pak one koje su u fazi kliničkog istraživanja su vrlo efikasne i obećavajuće, čak i kod pacijenata kod kojih je limfom relapsirao (ponovo se pojavio). Medju tim lekovima je i nova klasa lekova PD-1 i PD-L1 inhibitori, koji mogu poboljšaju imuni sistem u borbi protiv ćelija limfoma. “Lek nazvan Imbruvica (ibrutinib) koji je trenutno odobren u USA je izuzetno efektan i pacijenti ga jako dobro podnose”, tvrdi dr Chen.

9. Ako vam je dijagnostikovan limfom ne paničite

Postoji jako veliki broj različitih podtipova ove bolesti tako da prognoze i tretmani zavise od podtipa koji pacijent ima. Dobro je uvek potražiti drugo mišljenje oko terapije i opcija lečenja, jer neki podtipovi ne zahtevaju hitnu primene terapije, dok drugi podtipovi moraju biti tretirani odmah po dobijanju dijagnoze.

10. Terapije su izuzetno efikasne

Istraživači i naučnici iz oblasti molekularne biologije su uspeli da objasne povezanost limfoma i njegovih podtipova mnogo bolje nego pre 10 godina. Uspeli su da identifikuju pojedine markere povezane sa specifičnim podtipovima limfoma i tako stvirili ciljane terapije koje uništavaju samo ćelije kancera. Generalno, terapije u lečenju limfoma su jako efikasne i dobro se podnose.