Novosti / 14.03.2011

SAD: Tom Bidwell preživeo limfom, ove godine u nominaciji za Oskara

Tom Bidvel je dobio rak kada je imao 15. Ove godine je njegov kratki film WISH 143 ušao u trku za Oskara.

Pre nešto više od deset godina, Tom Bidvel, tinejdžer, koji je pisao ljubavnu poeziju suočavao se sa neizvesnom budućnošću. Sa 15 godina otkrili su mu rak u ramenu veličine narandže, i dijagnostikovali Non Hodgin limfom. Niko nije mogao da da ohrabrujuće prognoze. Ne čudi što su njegove pesme tada bile gorke, pune ljutnje, čežnje i boli.

Desilo se čudo, Tom se izvukao, diplomirao na Engleskoj književnosti i drami i počeo da radi na nekim najpoznatijim britanskim sapunicama. Vratio se iz mrtvih, postao uspešan u svom poslu, a kruna njegovog uspeha je nominacija za Oskara.

Iako je sve vreme, podsvesno, želeo da pobegne od bolesti i svog detinjstva, napravio je divan film, koji upravo govori o dečaku koji boluje od raka. Čovek ne želi da ga bolest definiše, ali zbog mnoštva stvari koje ne može da uradi i koje propušta, počinje sam sebe da okrivljuje, ne voli, i prezire. Gotovo da se telo i duh odvoje što je i najveći problem.

Kako mladi dečak Dejvid prolazi kroz svoju bolest, u periodu svog života kada je najosetljiviji, pubertet, Tom je savršeno prikazao u svom filmu.

Iako je Oskara za kratki film ove godine osvojio film God of Love, Tomov film zaslužuje sve čestitke. Više o ovome pročitajte na:
http://www.guardian.co.uk/film/2011/feb/24/oscar-nomination-tom-bidwell-short-film