Novosti / 05.09.2011

Uzrok limfoma još uvek nepoznat!

Jedno od najčešće postavljanih pitanja, od pacijenata, bez obzira iz koje zemlje dolaze, jeste kako sam dobio limfom? Do sada odgovor na ovo pitanje nije mogao da se dobije, ali 10-godišnja istraživanja u okviru International Lymphoma Epidemiology Consortium (InterLymph) dovela su do nekih vrlo interesantnih i korisnih rezultata.

InterLymph ima pet radnih grupa koje na svojim godišnjim sastancima razmenjuju iskustva, sarađuju i rade na novim istraživanjima. Rezime nekih od radovaizloženih na kongresu hematologa u Firenci, prošle godine, možete preuzeti ovde.

From genes to future therapies in non-Hodgkin lymphomas - Christine Skibola Ph.D. University of California, SF, California, USA

Njen rad je usmeren na proučavanje varijacije gena i kako ona dovodi do limfoma. U svom dugotrajnom radu uočila je da varijacije u SNPs genima, koji su uglavnom locirani u regiji antigena ljudskih leukocita (HLA), deo genoma koji sadrži veliki broj gena koji se odnose na funkcije imunološkog sistema,dovode do limfoma. NHL veoma složena bolest koja nastaje interakcijom genetskih varijacija i ne-genetskih faktora (način života i životna sredina), tako da varijacije u ovim genima verovatno dobrim delom dovode do ove teške bolesti, ali nisu presudne. U jednom ljudskom genomu ima oko 10 miliona SNPs gena koji se često izgovaraju „snips“ i varijacije u ovim genima su najčešće kod ljudi. Ove varijacije, zapravo mogu da deluju kao „biološki“ markeri pomažući naučnicima da lociraju gene koji su povezani sa bolešću.

Summary of Diet, Lifestyles and Medical as Risk Factors for Non-Hodgkin Lymphoma (NHL) - James R. Cerhan, MD, PhD, Mayo Clinic College of Medicine, Rochester, USA and is also lead researcher on the Survival initiative study with InterLymph

Ovaj naučnik je objedinio skoro sve studije od 1990. godine koje proučavaju kako su ishrana, način života i zdravstveno stanje povezani sa dobijanjem NHL limfoma.

Nekoliko autoimunih bolesti su faktori rizika za dobijanje NHL-a:

 • Sjogren-ov sindrm
 • Reumatoidni artritis
 • Sistematski lupus

Česte alergijske reakcije mogu da budu povezane sa manjim rizikom od dobijanja NHL-a.

Određeni način života utiče je rizik za dobijanje nekih podtipova NHL-a:

 • Pušenje povećava rizik od folikularnog limfoma
 • Gojaznost povećava rizik od Difuznog B-krupnoćelijskog limfoma (DLBCL)
 • Upotreba boja za kosu pre 1980. povećava rizik od folikularnog limfoma i hronične limfocitne leukemije (CLL).
 • Umereno korišćenje alkohola smanjuje rizik od NHL-a
 • Rekreativno izlaganje suncu smanjuje rizik od NHL-a

Occupational Exposures as Contributors in the Etiology of Non-Hodgkin Lymphoma (NHL) - Pierluigi Cocco, MD, University of Cagliari, Italy

Ukoliko je čovek, zbog prirode posla kojim se bavi, stalno izložen dejstvu nekih pesticida i hemikalija, to znatno može da poveća rizik od dobijanja nekih podtipova NHL-a, utvrdio je kroz dugogodišnja istraživanja ovaj naučnik.

Najopasnije i narizičnije supstance su:

 • Benzen
 • Trihloroetilen
 • Herbicid 2,4D
 • Etilen oksid

Takođe, izlaganja biološkim agensima, uključujući neke viruse, može da dovede do nekih podtipova limfoma.