Novosti / 01.09.2012

Zna se uzrok t-ćelijskih limfoma?

Na Mayo klinici je završena prva svetska podrobna analiza perifernih–ćelijskih limfoma. Ova genetska anliza će otkriti tajne jednog slabo razumljivog i veoma agresivnog oblika limfoma.

Studija pod nazivom "Genome-wide Analysis Reveals Recurrent Structural Abnormalities of TP63 and other p53-related Genes in Peripheral T-cell Lymphomas,", je objavljena u onlajn izdanju časopisa KRV.

Andrew Feldman, Damon Runyon i tim istraživača iz Mayo Clinic Cancer Center pronašli su 13 genskih abnormalnosti u perifernim T-ćelijama kod ljudi sa T limfomom. Od posebnog značaja je to što se pet od ovih trinaest anomalija odnose na proizvodnju i ponašanje proteina P53 koji se vrlo često naziva „čuvar genoma“, zbog centralne uloge koju ima u regulisanju životnog ciklusa ćelija, pa samim tim i u suzbijanju kancera.

"Svaki puta kada sam dao dijagnozu periferni T-ćelijski limfom, znao sam da će dva od tri pacijenta podleći toj bolesti, a to je loš osećaj i zato se nadam ćemo ovim istraživanjima ubrzo moći da pomognemo pacijentima sa ovom dijagnozom“, kaže dr Feldman.

Periferni T-ćelijski limfom čini oko 12% Non-Hodkgin limfoma sa velikom stopom smrtnosti, manje od 35% pacijenata živi pet godina nakon dijagnoze.

Novi dijagnostički biomarkeri i tretmani usmereni na specifične podgrupe perifernih T-ćelijskih limfoma koji neverovatno sliče pod mikroskopom jedni drugima, a svakom se treba dugačije pristupiti u lečenju, su od izuzetnog značaja.

Ceo tekst možete pročitati ovde.

Izvor: Mayo Clinic