Lična iskustva

Samo pozitivno!

Dragi moji,
Moja prica sad vec posle toliko godina izgleda tako daleko a opet meni tako blizu ...

Sve je bilo super, detinjstvo kao i svako drugo, skola osnovna malo zabusavanja, igranje sa drustvom, i zavrsavanje 8-og razreda. Kao i sva deca mozda malo drugacija od mojih vrsnjakinja hiperaktivna sa decacima se druzila, menjam se niko ne moze da me prepozna. Exkurzija "maturska" umesto zurke, ja spavam, niko ne moze da veruje, razredni me trazi po hotelu jer misli da sam ko zna gde otisla. Vracamo se pocinje temperatura, mala 37,2-37,5. Mama i tata misle kako necu da idem u skolu kako zabusavam. Posle nekoliko dana te temperature, pri udahu sam osetila jak bol u predelu levog plucnog krila, boli koji se nastavljao. E to vec nije bilo izmisljeno, i tako se spakujem i odem kod doktorke kojoj sam i dan danas zahvalna kao i svim koji su mi pomogli da odem za Beograd, ona mi da odmah Jugocilin jer je sve delovalo kao upala pluca, nalaze da vadim i snimanje pluca.

To je bilo vec davnog 26.10.2001. godine. Sve to uradila, na snimku tada nacelnik rentgena u Sapcu ocita snimak i napise dete odmah poslati za Institu za majku i dete. Moje pitanje plakanje, sta je sa mnom zasto moram u Beograd, hocu se vratiti mene ceka drustvo ovde. Bez ikakvog meni objasnjenja 27.10.2001. sam bila na Institutu. Odmah uradjeni svi nalazi, smestaju me na odeljenje hematoonkologije. Cudo to sam samo u filmovima videla, sva deca ista celava naduvena, ja sam zdrava mene su pomesali to nisu moji nalazi. I tako krece agonija dalje. Posto me je uhvatio vikend samo su nalaze mogli da mi uradi od biopsije ni reci. Ponedeljak dolazi vizita i sasvim slucajno mi se palpira zlezda na vratu koja nije bila tu. U utom danu mi saopstavaju da cu na operaciju tj biopsiju, rade mi mijilogram, koji je jako tesko prosao zbog tvrdih kostiju. Prebacuju me na odeljenje hirurgije gde me je doktor Milovic operisao. Umesto kuci ostajem u bolnici da cekam nalaze, zlezda je nalegala na dusnik i moraju da prate dalje. Stizu nalazi, doktori sa mamom i tatom razgovaraju sta je kako je i kako ce dalje. I naravno krece se sa ABVD hemijoterapijom. Posle nekoliko dnevnih terapija na 15 dana koje sam jako tesko podnosila ulazim u remisiju. Sreca moja sreca mojih roditelja nece biti produzenja samo 6ciklusa po dve.

U maju zavrsavam 2002. kad mi je matura, kosa mi nije opala bila presrecna. I sve je to super zavrseno, kontrole pocinju super nema nista. Cekam 5godina kako kazu i onda nema brige od vracanja bolesti. I sve super do 21.11.2002. slava Sveti Arhangel, slavimo dolaze gosti a ja u krevetu temperatura 40. I sve bi to proslo da je bio obican virus ili nesto drugo, odmah u Beograd opet snimak pluca i opet uzas opet agonija. I sad sve ispocetka mnogo teze, nova operacija velika jer nema zlezdu nigde nikakvu samo u plucima. Nove terapije i zracenje na kraju svega. Od decembra do januara nije se znalo gde cu kazu prerasla sam krupna sam ne znaju da li cu moci na Institutu ili negde drugde lecenje. Medjutim konzilijum odlucuje ostajem tu tad mojoj drugoj kuci.

Dolazim u januaru, na operaciju pa da se odluci sta dalje. Posle operacije, koja nije ni malo jednostavno prosla, stizu i nalazi. Sve je vec bilo poznato samo je trebala potvrda. S tim sto se Hodkin prosirio i zahvatio plucno krilo. Terapije ne tako jednostavne, kako kazu, posle i zracna terapija. I tako polako kree sve ovo novo. Ja super, terapije jedna za drugom krecu polako. Organizam ih prihvata nemam nikakvih tegoba ni onih mucnina ni povracanja, opala mi kosa, ali sam ja to najnormalnijr prihvatila. Jos gomilu lekova kojih pijem, od koji kazu da sam se naduvala ugojila. I sve ide po planu, dolazi i prvi blok od 8 dana, ne idem kuci, vezana za krevet. Dobro procice i to mislim proslo je i se pre toga. Tako posle 15 dana i drugi blok. Podnela super milsim tu jei kraj jos jedna terapija, zavrsila sam sve izlecena sam to je to.

Dolazi taj poslednji blok, zavrsen dosla kuci mozda ce mi leukociti pasti ipak su mnogo jaki lekovi a toliko sam primila za kratko vreme, i naravno posle dva dana radim nalaz, ja skoro nemam leukocita 0,2. Padam u nesvest ispred bolnice u Sapcu. Dobijam i temperaturu, kako bi sve proslo bez nekih tegoba dodatnih. Odlazim u Beograd, sve moguce infekcije koje su mogle su me uhvatile tad i dve nedelje pred zracenje ja moram biti u bolnici umesto kuci na antibioticima. Ali eto i to se zavrsilo, u jendo trenutku nacelnica odeljanja tad je rekla da ce me proglasiti za najvedrije dete odeljenja, zbog moje pozitivnosti i smeha kao i bodrenja onih koji su bili slabiji od mene. Mesec dana zracne terapije, svaki dan na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Jos jednom mi opala kosa, tri puta za tih 9 meseci. Nisam periku nosila n isam mogla smetala mi je, a nije ni bilo potrebe, osecala sam se sasvim prijatno i bez nje.

Tako da dragi moji evo vec punih 9 godina od svega. Zavrsila sam skolu i srednju pri kraju sam sa fakultetom , imam posao, jos zivim sa mamom i tatom njihova mezimica (heheh) samo pozitivno i mozete se izboriti sa svim. Zivim sasvim normalno kao i moje drustvo, to je moja proslost jedan deo mog zivota koji nije bilo lep, ali je tako moralo biti... Pozdravljam Vas i tu sam sta god vam treba.

autor: Jelena Jocković