Lična iskustva

Ista kao i druge

Osećam da će moja priča u mnogo čemu neodoljivo da podseća na sve prethodne priče. One jesu tako slične zato što smo svi mi tako slični. Isti strah, šok, neverica i bol. Ista patnja i ista radost kada sve krene na bolje. Zato ovo nije samo moja priča, već i svih onih, a na žalost ima ih dosta, koji su prošli put, put od poraza do pobede, put kroz limfom.

Znate, taman sam pomislila da sam dobar deo stvari u životu odradila, majka, supruga, uspešna u poslu, i da je sve proteklo, da bolje ne može biti,kad u mojoj 32.-godini dobih dijagnozu limfoma.

Moram priznati, u početku se nisam uplašila ni malo, jer nisam znala o čemu mi doktor priča. Čak sam i pomislila „Što se on toliko plaši, kad se ja ne plašim?“ Na žalost, vrlo brzo sam shvatila da su njegovi strahovi bili opravdani. Limfom jeste opaka i teška bolest. Počela je kod mene, sa niskim temperaturama, bolom u levoj nozi i žlezdom koja je narasla, ali nije bila ni na vratu ni ispod pazuha ili u preponama, već na glavi, baš tamo gde sam često vezivala konjski rep.

Počelo je tako, a onda je krenulo na gore, izliv u plućima, visoke temperature, nesnosni bolovi i dijagnoza IV C.S. Non-Hodkgin limfoma. Vrlo brzo sam posle Niša, prebačena na VMA, i tada počinje prava borba. Ne bih Vas sada davila stvarima kao primala sam toliko te terapije i toliko zračenja, bilo ih je stvarno mnogo, na kraju i transplantacija kostne srži i dve godine nakon transplantacije opet održavajuće terapije, želim samo da Vam kažem da sam izdržala sve.

Bilo je teško, nekad se činilo da nema izlaza, ali vrlo često smo i u takvim uslovima bili pozitivni, raspoloženi za šalu i smeh. Taj pozitni stav nosila sam tada, nosim i sada. Ne želim sve da zaboravim, jer ne mogu a i neću, rada sam da pomogem ljudima koji sada prolaze kroz istu priču, pa makar i savetom. Lepotu života našla sam u malim, malecnim stvarima kao sankanje i igranje sa mojim slatkim devojčicama, duge šetnje, čitanje knjiga…Ranije sam ih se odricala, bilo je to nepotrebno gubljenje vremena. Onda, kada vremena imate na pretek sa samo jednom jedinom misli u glavi, da ozdravim da se vratim porodici, shvatite šta ste sve propustili. Godinama nadoknađujem ono što sam propuštala pre limfoma i dobro mi ide. Slagala bih kada bih rekla da me demoni prošlosti ne posećuju, ali imamo ih svi zar ne?

Eto, vidite i sami, moja priča nije ni posebna ni jedinstvena, jer u borbi za sopstveni život svi smo isti.

autor: Maja Kocić