Lična iskustva

Srce junačko!

E, pa da krenem: Moja bolest pocinje 2002 godine sa mojih 17 godina, bolovima u levom ramenu. Posle nekog vermena otice mi levi obraz iimam velike bolove pa odlazim kod zubara, koji je konstatovao upalu, ali obicni zubari nista ne znaju. Tada tražim uput za specijalistu i kad sam otisao imao je sta videti, odma operacija. Kada je izvadio zub kao od konja. Zub mi rastao tako da je gurao sve zube. A bolovi u levom ramenu i dalje traju. Posle vadjenja zuba sam otisao u Užice kod ortopeda koji opet nisu strucni i koji su mojoj majci rekli kako sam ja razumeo da je treba odseći. E tu smo rekli "ne" pa preko nekih "veza" smo sredili magnetnu rezonancu odma, onako bi čekali preko godine dana, a novca nismo imali da platimo. A tada je bila jedina u klinickom centru. Došli smo kod priatelja da nocimo i ujutru da snimam. Kad udjoh i videh gde sam ušao……ja rekoh u sebi gotov sam. Legoh, a ono poče da tuče, trucka, sprva mislih "zemljotres" svi izginuše a ja ostah živ, ali nije tako, dodje sestra i reče da je gotovo. Doktor pročita snimak i reče "rak", ja to nisam znao ni šta je, kažem ja u sebi nisam rak nego blizanac, je li ovaj doktor lud?

Poslaše me na ortopediju BANJICA (odeljenje kostanih tumora), kad uđoh, onaj nema ruke, onaj nema noge, ja rekoh gotovo je. Ali srce junačko! Tu se upoznam sa nekim momcima koji su bili u velikom strahu, ne jedu, ne piju pa reših da ih malo oraspoložim. Dao sam i kompletne nalaze, vadili su mi i kostnu srz iz ramena i ništa. Doktor kaže mora pod nož. Dobro kažem ja, odvedoše me u salu, staviše braunilu i špricom mi ubaciše nešto  od čega se  ugasih kao televizor. Ubrzo posle toga usledila je još jedna biopsija i opet ništa, i na kraju odlazim sa velikim bolovima i potpuno iscrpljen, nisam mogao 100 metara da predjem.Dolazim u privatnu labaratoriju da se uradi nalaz. DOLAZI NALAZ POZITIVAN , i završih na onkologiji. E, tu u sobu ulazi setsra MIRA u koju sam se posle zaljubio i dan danas ne mogu da je iz srca izbacim. Dadoše mi prvu terapiju, od koje mi je odmah bilo bolje, poslaše me kući a ja radostan, ali uvek ima ali. Posle 14 dana puca mi kost na nozi. Odmah gips, pa opet na onkologoju i terapije. U međuvremenu počeh da čitam knjige o cveću, povrću, da popravljam sve ono što niko nije mogao da popravi.

Terapije su išle, meni je bilo bolje, sestra Mira je bila tu kao moj najveći oslonac. A radio sam bogami i sve i svašta, pa htedoše i da me izbace. Bio sa kao ponovo rođen. Skinuše mi gips, posle prelazim na zračenje, uzimam kolica i vozam poceloj bolnici, ma ludilo. Odlazim kući za Božić i tad se prvi put okupao ljudski i ustao na jednu nogu i malo prošetao, pa vidim ja moj Marko, što bi rekli stari nema tebi smrti bez malja. Vraćam se da završim zračenje. Dolazim kući pa rehabilitacija u Čigoti mesec dana...

OD TADA RADIM SVE I SVAŠTA POPRAVLJAM MOBILNE, BICIKLE, TELEVZORE, KOMPJUTERE, SREĐUJEM DVORIŠTA, MONTIRAM TOTAL TV I POLARIS MEDIA, GAJIM CVEĆE 5 GODINA, NAPRAVIO SAM KUĆU ZA DVE GODINE RADA, OSNIVAM POLITIČKU STRANKU. TREBA BITI OPTIMISTA DO KRAJA NA  BOLEST MISLTI KAO DA STE SE OGREBALI.

autor: Marko Romandić