Lična iskustva

Kada su malom Platonu pčele sletele na usne

“Mora da je gadno ako sam na intenzivnoj”, pomislila sam. Ne dišem, ne hodam, već dugo ne spavam. Počinje hemioterapija i osim toga ništa ne znam. Ne razgovaram. Samo se molim u mojoj ćeliji, beskonačno dugo: „Bože, zašto ja?”

“Pa da li želiš da bude neko drugi”, odgovorio mi je.

“Naravno da ne želim”, rekla sam odsečno. Čujem jednog pacijenta kako glasno govori da je bolje imati Hočkin nego Non Hočkin. Ustajem ljutito, neki strašan bes me obuzima: “Kako možete tako da govorite, ja sam tek stigla“. Izlazim na hodnik i kroz prozor ugledam Beograđanku. Iznad nje purpurno nebo i neka veličanstvenost koja podseća na slobodu. Osećam inat i kovitlac snage, u mojim grudima više nije limfom nego želja da pobedim. Nikome neću dozvoliti da mi kaže da ne mogu.

Šesnaestog dana opada kosa. Palo je i šišanje. Sada ličim na Anet Bening. Frizerki je bilo žao da me ošiša na Šinead. Gledam se u ogledalo i nije mi teško. Imam samo četiri dlake na glavi. Drugar mi dobacuje da to nema smisla. Ja se nasmejem svesna da imam samo ćubu na glavi i dobacim: “Sviđa mi se ovako.” Sad razumem ljude. Kosa je simbol, ali ne simbol bolesti, nego ponosa što hrabro prolazimo kroz ovo svratište. Uveče pred spavanje čujem moje trogodišnje dete kako se glasno moli: “Dragi Bogo, molim te da mami poraste kosa i hvalim te Bože da bude velika.”

Prodali smo stan, kupili smo novi. Moj muž menja posao. Potvrđujem teoriju da velike stvari u životu idu zajedno. Sad je sve na njegovim leđima. Ja biram pločice i boju zidova u najlepšem penjoaru sa trešnjinim cvetovima, uz buda bar muziku, na drugoj terapiji.

„Znaš, bivši vlasnik stana je umro od limfoma, kupio deci psa i rekao da ne može da se bori“, reče moj muž. „Žao mi je, ali ja ću da nastavim tamo gde on nije mogao“, kažem.

Susret sa smrću je najteži. Izgubila sam četvoro prijatelja tokom sedam meseci. Verovala sam da ljudi u bolnicu dolaze da ozdrave. Mene je neki anđeo na krilima nosio u tom verovanju. Kako bih ikome drugačije mogla da objasnim da nijednu lošu misao nisam imala. Ugledam bubamaru na plafonu i pomislim da je to sreća.

“Je li znaš ti Vanja da mi od ove hemioterapije možemo da umremo u svakom trenutku“, reče moj drugar. „Zar nam to nije izvor života“, kažem kao da nisam razumela.

Više od svega verovala sam u sebe. Verovala sam da ja to mogu. Dani i terapije prolaze. Sve ide na bolje i sve postaje teže. Trudim se da budem jaka i fizički, jer možda nekom drugom treba više pomoći. Razgovaram sa ljudima koji prolaze slično. Iako me njihove sudbine pogađaju, shvatam da je slušanje moj zadatak, jer ja sada mogu da razumem.

Lekari kažu da ozdravljenje ne ide pravolinijski. To je uteha na čađavom putu ozdravljenja. Jedne večeri čitavu santu leda nosila sam na ramenu. Čvrsto sam se držala da spasim Titanik. U glavi nijedna misao o porazu, nego najveća agonija iz detinjstva, da od leda mogu da dobijem upalu pluća. Tražim bubamaru na plafonu. Tražim ispod čaršafa levom rukom telefon da se javim porodici. Pronađem samo mali molitvenik koji tu nisam stavila.

Pred kraj zračenja otvorila se Pandorina kutija emocija koja me je bacala na sve moguće strane. Prestala sam da spavam i počela da razmišljam. Trgnem se: “Hej, šta radiš?” Ako sam imala snage da se izborim sa terapijom, imaću snage da se izborim i sa svojim emocijama. To jutro pravim obaveznik za novi život. Pčele su mi sletele na usne.

Budim se u novom stanu sa prirodnim svetlom, zahvaljujem se, kašika meda, doručak rukola i humus, vežbam, ljubim moje dete, pravimo slagalicu, zalijem orhideju i malu baštu na terasi, čitam Gledvela i Pupina, berem lavandu za kolače, zvoni mi telefon, smejem se...Stojim na otvorenom prozoru sobe, gledam u visoku jelu raširenih ruku, osećam snagu, vičem glasno … ŽIVOT.

(napisano dan pred prvi rezultat PET skenera)

autor: Vanja Protić