O limfomu

Korisni saveti

Korisni saveti

Pijte dosta tečnosti

Neki citostatici mogu uticati na bešiku i bubrege. Jednostavnije i verovatno mnogo bolje da uzimate male količine vode tokom dana, nego da uzmete odjednom veliku količinu. Pored vode takođe možete uzimati sokove (najbolje sveže ceđene), biljne čajeve… Tokom terapije bi trebalo da prekinete konzumiranje alkohola.

Dobra ishrana

Dobra ishrana tokom lečenja znači unošenje dovoljnog broja kalorija i proteina koji sprečavaju gubitak telesne težine, a uz pomoć kojih će se vratiti snaga. Dobra i izbalansirana ishrana će pomoći da se osećate bolje i imate više energije.

Nekada je teško, usled gubitka apetita, pridržavati se preporuka. Takođe, uobičajena neželjena dejstva kao što su mučnina, povraćanje ili bol u grlu mogu da otežaju uzimanje obroka. Često se dešava da hrana ima drugačiji ukus. Ipak, ne smete zaboraviti da je zdravija i redovna ishrana u vreme primanja terapija, i nakon toga, izuzetno važna za vaš brži oporava

Ostanite aktivni

Ostanite aktivni, , ali sprovodite onoliko aktivnosti koliko prija vašem telu. Odmarajte se između aktivnosti. Izbegavajte direktno izlaganje suncu, naročito u letnjim mesecima!

Lekovi

Ako uzimate još neke lekove, pored onih za terapiju limfoma, obavezno obavestite vašeg lekara. Postoje neki lekovi, kao što je acetilsalicilna kiselina, koji mogu da reaguju sa vašom terapijom za limfom.